Επανάσταση στον χώρο των ηλεκτρονικών συσκευών ανάγνωσης φέρνει η δημιουργία της πρώτης πλαστικής ηλεκτρονικής οθόνης. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή οθόνη που ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ για λογαριασμό της εταιρείας Ρlastic Logic, η οποία δραστηριοποιείται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Ως σήμερα έχουν κατασκευαστεί μια σειρά συσκευές ανάγνωσης (κυρίως βιβλίων) οι οποίες μοιάζουν περισσότερο με μικρούς φορητούς υπολογιστές και δεν έχουν καταφέρει ακόμη να κεντρίσουν μαζικά το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού.
Επίσης διάφορες ερευνητικές ομάδες σε όλον τον κόσμο έχουν παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια διάφορες εκδοχές του λεγόμενου «ηλεκτρονικού χαρτιού»: εξαιρετικά λεπτών ηλεκτρονικών συσκευών (με μέγεθος ανάλογο με αυτό ενός φύλλου εφημερίδας) που φιλοδοξούν κάποια στιγμή να αντικαταστήσουν το χαρτί και να διαβάζουμε σε αυτές βιβλία και εφημερίδες. Μάλιστα η τάση είναι οι συσκευές αυτές να είναι εύκαμπτες ώστε να τυλίγονται και να μπαίνουν σε μια τσάντα για να τις μεταφέρει κάποιος εύκολα.
Τα στελέχη της Ρlastic Logic είχαν όμως άλλη άποψη: «Ολα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν ότι το κοινό δεν έλκεται από τις εύκαμπτες οθόνες επειδή πολλοί έχουν την εντύπωση ότι τυλίγοντας τη συσκευή θα την καταστρέψουν». Ετσι οι ερευνητές που ανέλαβαν να κατασκευάσουν τη συσκευή της εταιρείας είχαν διαφορετική στρατηγική αλλά και πιο δύσκολη αποστολή αφού έπρεπε να δημιουργήσουν μια λεπτή αλλά πιο «στέρεη» και όσο το δυνατόν πιο φιλική στον χρήστη συσκευή. Επρεπε, λοιπόν, να σκεφθούν κάτι επαναστατικό και, όπως δείχνουν τα πράγματα, μάλλον τα κατάφεραν. Ανέπτυξαν την πρώτη οθόνη η οποία δεν αποτελείται από μικροτσίπ πυριτίου αλλά από μικροτσίπ πλαστικής ύλης και μάλιστα χαμηλού κόστους. Πιο συγκεκριμένα, η οθόνη αποτελείται από ένα είδος πλαστικού πολυμερούς, που είναι μάλιστα εξαιρετικά ανθεκτικό, αφού η οθόνη αντέχει ακόμη και αν κάποιος τη χτυπήσει με ένα παπούτσι. Το μέγεθός της είναι όσο μια σελίδα σελίδα Α4 κάνοντάς την ιδανική για την ανάγνωση περιοδικών και εφημερίδων, ενώ δεν διαθέτει κουμπιά αφού όλες οι λειτουργίες γίνονται μέσω της αφής.
Σ την οθόνη αυτή, εκτός από βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά, μπορεί κάποιος να διαβάσει αρχεία κειμένου doc ή pdf, ενώ επίσης ενσωματώνει τεχνολογία ασύρματης σύνδεσης Wi-Fi για μεταφορά δεδομένων. Η συσκευή βρίσκεται στο τελικό στάδιο των δοκιμών και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας, θα τη ρίξει το πρώτο τρίμηνο του 2010 αρχικά στην αμερικανική αγορά και στη συνέχεια στην ευρωπαϊκή σε μια τιμή που δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ.