PRESSNEWS-GR

email:pressnews@rocketmail.com
Blog Widget by LinkWithin

Το κέντρο του γαλαξία μας έχει αποτελέσει πηγή φαντασίας από πολλούς σεναριογράφους επιστημονικής φαντασίας. Ακόμη και μια ταινία Star Trek (αλλά και ένα επεισόδιο της σειράς "η επόμενη γενιά") βασίστηκε στο πέπλο μυστηρίου που καλύπτει αυτή την περιοχή.
Πρόσφατα αστρονόμοι «παρασκεύασαν» την ευκρινέστερη υπέρυθρη φωτογραφία του πυρήνα του γαλαξία μας (για όσους δεν το γνωρίζουν ο γαλαξίας μας ονομάζεται Milky Way), η οποία δείχνει λεπτομέρειες τόσο μικρές όσο το 20-πλάσιο μήκος του Ηλιακού μας συστήματος. Αν παρατηρήσει κανείς την ίδια περιοχή στο φάσμα του ορατού φωτός πολλές από τις λεπτομέρειες χάνονται σε ένα «μανδύα" από νέφη. Όμως η παρατήρηση στο φάσμα της υπέρυθρης ακτινοβολίας αναδεικνύει μια καθαρή εικόνα αυτής της «ταραγμένης» περιοχής, η οποία φιλοξενεί (σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες) μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο της και βρίσκεται περίπου 26000 έτη φωτός από τη Γη....
Το χρώμα που φαίνεται στην εικόνα, όπως συμβαίνει συνήθως στις αστρονομικές φωτογραφίες, είναι τεχνητό και συνδυάζει εξαιρετικά ευκρινείς φωτογραφίες που ελήφθησαν από το Hubble Space Telescope (σε μικρά μήκη κύματος της υπέρυθρης περιοχής του φάσματος) και χαμηλότερης ανάλυσης φωτογραφίες που ελήφθησαν από το Spitzer Space Telescope (στα μεγαλύτερα μήκη κύματος του υπέρυθρου φάσματος).
Η εικόνα δείχνει για πρώτη φορά ότι τα περισσότερα από τα νέα αστέρια του πυρήνα δεν είναι περιορισμένα σε τρεις μεγάλες αστρικές περιοχές όπως ήταν παραδεκτό μέχρι τώρα. Αντίθετα περίπου τα 2/3 είναι κατανεμημένα στην κεντρική περιοχή του πυρήνα. Πιστεύεται ότι η φωτογραφία απεικονίζει περίπου 600000 αστέρια σε αυτή την περιοχή.

paideia-gr.blogspot.com

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου