PRESSNEWS-GR

email:pressnews@rocketmail.com
Blog Widget by LinkWithin

Αυτοκίνητο εξοπλισμένο με κάμερα που κυκλοφορεί και καταγράφει εικόνες από δημόσιους χώρους. Το υλικό ανεβαίνει αργότερα στην υπηρεσία «Street View» του Google

Αυτοκίνητο εξοπλισμένο με κάμερα που κυκλοφορεί και καταγράφει εικόνες από δημόσιους χώρους. Το υλικό ανεβαίνει αργότερα στην υπηρεσία «Street View» του Google


Τη μήνη των βρετανικών αρχών έχει προκαλέσει ο «κατάσκοπος του Ιντερνετ», η υπηρεσία του Google, Street View, «ανεβάζοντας» στο διαδίκτυο φωτογραφίες γυμνών παιδιών να παίζουν ανέμελα σε δρόμους του Λονδίνου.

Η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης απέσυρε ήδη το επίμαχο φωτογραφικό υλικό, επιμένει, ωστόσο ότι τα πρόσωπα των παιδιών δεν ήταν ευδιάκριτα.

Οπως αποκαλύπτει ο κυριακάτικος «Ιντιπέντεντ», στις φωτογραφίες απεικονίζονται νήπια να παίζουν με την οικογένειά τους κάνοντας πικ νικ, βόρεια της βρετανικής πρωτεύουσας Σε μία από τις φωτογραφίες, το πρόσωπο ενός τρίχρονου αγοριού φαίνεται ξεκάθαρα, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

Οι αρμόδιες βρετανικές αρχές για την προστασία των προσωπικών δεδομένων εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους τονίζοντας ότι το Google θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το φωτογραφικό υλικό για «κακούς» σκοπούς.

Επικρίσεις
Τις τελευταίες μέρες, αυξάνονται οι «φωνές» που επικρίνουν την υπηρεσία «Street View» για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των ανύποπτων πολιτών. Ανάμεσα στους επικριτές της και η οικογένεια Μπλερ ζητεί να αποσυρθούν άμεσα οι κοντινές φωτογραφίες της οικίας της.

Την ίδια ώρα, φωτογραφίες που απεικονίζουν πολίτες να βγαίνουν από καταστήματα με ερωτικά βοηθήματα ή να κάνουν εμετό τους δρόμους του Λονδίνου έχουν προκαλέσει σάλο στη χώρα.

Το Street View εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2007 στις ΗΠΑ με στόχο την πρόληψη της εγκληματικότητας. Εν συνεχεία εφαρμόστηκε στην Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα ξεκινήσει και στην Ολλανδία.

Η υπηρεσία λειτουργεί ως εξής: αυτοκίνητα εξοπλισμένα με κάμερες κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας και καταγράφουν εικόνες από δημόσιους χώρους. Στη συνέχεια το Google τις ανεβάζει στο «Street View» προς κοινή θέα όλων των χρηστών. Η φωτογραφία μπορεί να έχει τραβηχτεί μία εβδομάδα, έναν μήνα ή έναν χρόνο πριν.

Από την πλευρά της, η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης του Ιντερνετ θεωρεί ότι έχει κάνει τα πάντα για να διαφυλάξει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

«Οι πινακίδες αυτοκινήτων, αλλά και τα πρόσωπα όσων εμφανίζονται στο Street View δεν διακρίνονται», υποστηρίζει ο Ρομπ Σίλκιν, εκπρόσωπος του αμερικανικού γίγαντα.

«Οποιος πιστεύει ότι μία φωτογραφία μπορεί να παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα ενός ατόμου, έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη διαγραφή της φωτογραφίας από το Street View», πρoσθέτει, τονίζοντας ότι η Google είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να αφαιρέσει τη συγκεκριμένη εικόνα.

Ολα αυτά συμβαίνουν σε μία χώρα που έχει εύστοχα χαρακτηριστεί «κοινωνία παρακολούθησης».

Σε διάφορα σημεία της Βρετανίας έχουν τοποθετηθεί συνολικά 4,2 εκατομμύρια κάμερες με στόχο την πάταξη της εγκληματικότητας (περίπου μία κάμερα αντιστοιχεί σε 14 Βρετανούς. Ενας πολίτης, δηλαδή, μπορεί να φωτογραφηθεί εν αγνοία του από κάμερες έως και 300 φορές την ημέρα!


ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ
mina@pegasus.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου