PRESSNEWS-GR

email:pressnews@rocketmail.com
Blog Widget by LinkWithin

Οι χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή -και την ελληνική- οικονομία θα έχουν την ύφεση σύμφυτη με την Ευρώπη, που θα έχει αρνητική ανάπτυξη 1,5% έως 2%.


Οι «τρεις σωματοφύλακες» της κοινοτικής δημοσιονομικής ορθοδοξίας, Χοακίν Αλμούνια, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και Ζαν Κλοντ Τρισέ..


Το χειρότερο είναι ότι η ύφεση χτυπά την πόρτα της Ελλάδας και δεν... παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

Με βάση τις πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι και χθες η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2009 θα κινηθεί στον «άξονα του κακού», ήτοι μεταξύ 0% και 1%. Δηλαδή λίγο απέχει η ελληνική οικονομία από το να αρχίσει να βυθίζεται στην ύφεση, χωρίς να υπάρχει βραχυπρόθεσμα προοπτική για έξοδο, ακόμη και αν στα τέλη του 2009 η ευρωπαϊκή οικονομία δείξει τα πρώτα δειλά σημάδια ανάκαμψης.

Σημασία δεν έχουν τόσο οι προβλέψεις όσο οι καταστάσεις που θα δημιουργηθούν στην πραγματική οικονομία της χώρας, αν υπάρξει στασιμότητα και αν ο κ. Αλμούνια απαιτήσει σήμερα από τον νέο υπουργό Οικονομίας, Γιάννη Παπαθανασίου, ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας, έστω καλυμμένο με τον μανδύα του Επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα κατατεθεί στην Κομισιόν περί τα τέλη Ιανουαρίου.

Στις προθέσεις του κ. Παπαθανασίου, σύμφωνα με συνεργάτες του, είναι να αποφύγει την επιβολή νέων φόρων (ούτε οι επιβληθέντες, ύψους 1,3 δισ. τα δύο τελευταία χρόνια, δεν έχει γίνει κατορθωτό να εισπραχθούν) και να συμφωνηθεί η περικοπή δαπανών, στο πλαίσιο ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που κατά τον κ. Παπαθανασίου «θα εμπνέει σοβαρότητα στην Ε.Ε. και στις διεθνείς αγορές χρήματος».

Ζητείται σοβαρότητα

Η «σοβαρότητα» είναι απαραίτητη προκειμένου να δανειστεί και πάλι η Ελλάδα και να ανανεώσει τον υφιστάμενο δανεισμό της. Τις επόμενες ημέρες λήγουν 10ετή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 5 δισ. ευρώ, τα οποία πρέπει να ανανεωθούν από τους δανειστές της χώρας. Ομως, το διαμορφούμενο επιτόκιο είναι «απαγορευτικό, καθώς το spread (διαφορά μεταξύ γερμανικών και ελληνικών επιτοκίων) αγγίζει τις 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Η κυβέρνηση -που ταλανίζεται από τα προβλήματα που ολοένα σωρεύονται- στρέφει το βλέμμα της με απόγνωση αλλά και ελπίδα στο Ecofin-Eurogroup, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Από τα δύο αυτά όργανα:

«Ετσι κάνουν όλες»

* Από το Eurogroup η κυβέρνηση αναμένει ότι δεν θα δώσει μεγάλη σημασία στο έλλειμμα της Ελλάδας (το 2008 υπερέβη το 3% και το 2009 προβλέπεται πάνω από 3%). Και άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία έχουν ανάλογο πρόβλημα, το οποίο είναι αδύνατο να θεραπεύσουν το 2009, καθώς απαιτείται αύξηση δημοσίων δαπανών για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι δαπάνες αυτές αντιστρατεύονται τη θεραπεία του ελλείμματος. Είναι λοιπόν πιθανόν (τουλάχιστον αυτό προσδοκά η κυβέρνηση) να μην αρχίσουν διαδικασίες για υπαγωγή της Ελλάδας και άλλων χωρών σε κοινοτική επιτήρηση.

* Από την ΕΚΤ αναμένει κινήσεις υποβοήθησης του κρατικού δανεισμού, αν οι αναταραχές στις αγορές -για τις οποίες έκανε λόγο και ο Ζαν Κλοντ Τρισέ- συνεχιστούν. Μία από τις λύσεις είναι να εκδοθούν κρατικά ομόλογα τα οποία να «αγοράσει» με σχετικά χαμηλό επιτόκιο η ΕΚΤ, χρηματοδοτώντας έτσι απευθείας τις χώρες και «σπάζοντας» την κερδοσκοπία που έχει αναπτυχθεί στην αγορά κρατικών τίτλων.

new.enet.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου