PRESSNEWS-GR

email:pressnews@rocketmail.com
Blog Widget by LinkWithin


Στις μηχανές «επεκτείνεται» η θεωρία της Εξέλιξης, καθώς αυτές αναπτύσσονται μιμούμενες τον άνθρωπο μέχρι το σημείο, που θα τον ανατρέψουν και θα κυριαρχήσουν πάνω του.

Οι μηχανές υψηλής τεχνολογίας κατακλύζουν την καθημερινότητα του ανθρώπου και αυξάνονται συνεχώς. Με αυτό τον τρόπο ετοιμάζονται να κατακτήσουν τον κόσμο και να υποτάξουν τους ανθρώπους. Όχι, δεν πρόκειται για άλλο ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας από το Χόλιγουντ, αλλά τα λεγόμενα ορισμένων γνωστών επιστημόνων.

Μιμητισμός και μιμίδια

Οι επιστήμονες βασιζόμενοι στη θεωρία του μιμητισμού και των μιμιδίων - ότι δηλαδή ο άνθρωπος εξελίσσεται καθώς λαμβάνει τις μονάδες πολιτικής συμπεριφοράς, δηλαδή τα μιμίδια, από τους άλλους ανθρώπους κι έτσι αποκτά γνώση - υποστηρίζουν ότι οι μηχανές μιμούνται και δέχονται γνώση από τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο και ερευνήτρια της Εξελικτικής Θεωρίας, Σούζαν Μπλάκμορ, με την ανακάλυψη και εξάπλωση των Η/Υ και του Διαδικτύου, οι άνθρωποι έβαλαν μπρος μία νέα εξέλιξη, που ενδεχομένως να το μετανιώσουν μελλοντικά.

Τα τεχνολογικά μιμίδια πολλαπλασιάζονται και προετοιμάζονται να κυριαρχήσουν. Τα ίδια δεν το γνωρίζουν, γιατί είναι εγωιστικοί αντιγραφείς και κάνουν αυτό που επιτάσσει να κάνει ένας εγωιστής αντιγραφέας: Επιτρέπουν να τα αντιγράψουν, οπουδήποτε και οποτεδήποτε, χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τις επιπτώσεις.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μας χρησιμοποιούν τους ανθρωπους για να πετύχουν τη μίμηση, την αντιγραφή και τη μεταφορά γνώσεων, μέχρι να βρεθεί κάτι καλύτερο. Οι τεχνητές μηχανές μίμησης βελτιώνονται συνεχώς και το βήμα που θ' αλλάξει τα πάντα, θα είναι όταν οι μηχανές θα μπορούν ν' αναπαραχθούν μόνες τους. Από εκείνη τη στιγμή δεν θα χρειάζονται τον άνθρωπο. Δεν θα ενδιαφέρονται αν ο άνθρωπος ζήσει ή πεθάνει, εάν ο πλανήτης μας είναι κατοικισμός ή όχι.

Η Σ. Μπλάκμορ βασίζει τη θεωρία αυτή στην ίδια την Εξελικτική Θεωρία που καθόρισε την πορεία της Γης και των ειδών που διαβιούν σ' αυτή. όλα έμβια όντα του Γαλάζιου Πλανήτη, εξελίχθηκαν μιμούμενα το ένα το άλλο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν από κάποια εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, υπήρξαν κάποιοι πίθηκοι οι οποίοι μιμήθηκαν και αντέγραψαν άλλα είδη περπατήματος και επικοινωνίας. Ο εγκέφαλος αυτών των πιθήκων με τα χρόνια αναπτύχθηκε και μεγάλωσε, απέκτησαν χέρια που μπορούσαν να πιάσουν, να κατασκευάσουν αντικείμενα και γενικά να τα χρησιμοποιούν όπως θέλουν.

Η τεχνολογία σε πρώιμο στάδιο

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, η τεχνολογία ήταν σε υπανάπτυκτο στάδιο. Τηλέφωνα, τραίνα, τυπογραφεία και φωτοτυπικά ήταν τα βασικά τεχνολογικά εργαλεία που χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος. Σήμερα όμως, υπάρχει και το Διαδίκτυο, όπου αποθηκεύουμε πληροφορίες, ενώ οι μηχανές έχουν γίνει πιο εκλεπτυσμένες και τεχνολογικά πιο ευφυείς.

Οι επιστήμονες της θεωρίας αυτής, υποστηρίζουν ότι οι μηχανές είναι στο ξεκίνημα της εξέλιξής τους. Μας χρειάζονται ακόμη για να τις αναπτύξουμε περαιτέρω, για ν' αφομοιώσουν περισσότερες πληροφορίες και γνώσεις, να δημιουργήσουμε περισσότερα αντίγραφά τους και να φροντίσουμε την ενεργειακή επάρκεια που χρειάζονται. Ωστόσο, οι άνθρωποι είμαστε εύθραυστοι και το σώμα μας είναι περιορισμένων δυνατοτήτων. Για να επιβιώσουμε χρειαζόμαστε έναν πλανήτη με τις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες και την απαραίτητη τροφή.

Το επόμενο βήμα είναι οι μηχανές να μπορούν μόνες τους να κατασκευάσουν και ν' αναπαράγουν τους εαυτούς τους. Αυτό μπορεί να συμβεί με την νανοτεχνολογία ή εάν γίνουν ενεργειακά αυτόνομες και όταν μπορέσουν να επιδιορθωθούν μόνες τους.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Spiegel









0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου