PRESSNEWS-GR

email:pressnews@rocketmail.com
Blog Widget by LinkWithin


Δύο «πολυσχιδή» και υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΤΕ στα «μαύρα ταμεία»

Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ

Δύο ανώτερα στελέχη του ΟΤΕ, που διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στη μοιρασιά των προγραμματικών συμβάσεων του 1997 στις εταιρείες Intracom και Siemens και ακολούθως τις «εξήγαγαν» στη Romtelecom και στην Armentel με σκανδαλώδεις απευθείας αναθέσεις, αμείβονταν από τα μαύρα ταμεία της Siemens. Και τα δύο παραμένουν στο απυρόβλητο. Είναι άγνωστα στους εισαγγελείς και στον ανακριτή μέχρι σήμερα.

Η «Ε» αποκαλύπτει τους μυστικούς λογαριασμούς των δύο αυτών στελεχών του ΟΤΕ, στους οποίους η Siemens έστειλε απευθείας εμβάσματα, σε εκτέλεση εντολής που δόθηκε από το παραλογιστήριο του Μονάχου με σημείωμα της 14ης Μαΐου 2001. Ηταν η εποχή που ξεχείλωναν οι προγραμματικές συμφωνίες του ΟΤΕ, καθώς έντεχνα προστίθεντο σ' αυτές νέα υλικά, για να διπλασιαστούν τελικά, έναντι όσων είχαν αρχικά εγκριθεί, φτάνοντας απολογιστικά στα 2 δισ. ευρώ περίπου.

Ταυτόχρονα, οι τότε εθνικοί προμηθευτές Intracom και Siemens έκαναν πάρτι στο Βουκουρέστι και στο Ερεβάν, όπου ο ΟΤΕ με τα ίδια στελέχη προωθούσε αγορές εξοπλισμού για να εκσυγχρονίσει τα δίκτυα που είχε αγοράσει, πληρώνοντας εκατομμύρια ευρώ για την επέκτασή του. Σ' αυτό το σκηνικό ωφελήθηκαν και κάποιοι του ΟΤΕ. Οπως προκύπτει από επίσημα δικαστικά και τραπεζικά έγγραφα που αντηλλάγησαν με αιτήματα συνδρομής μεταξύ των Εισαγγελιών της Βέρνης και της Βιέννης, στο πλαίσιο της έρευνας για το σύστημα των δωροδοκιών της Siemens, οι δύο Ελληνες του ΟΤΕ, αποδέκτες άνομου χρήματος, έχουν εντοπιστεί -μεταξύ άλλων- από τον Δεκέμβριο του 2006. Αναλυτικά οι δοσοληψίες τους με τα μαύρα ταμεία της Siemens βρίσκονται στην Εισαγγελία της Βέρνης από τον Μάιο του 2007, στην Αθήνα όμως... ξαστεριά και στην Ελβετία αδιαφορία, καθώς τα στελέχη του ΟΤΕ εκεί, ούτε ερευνώνται για δωροδοκία, ούτε διώκονται για ξέπλυμα χρήματος.

Εκατοντάδες χιλιάδες μάρκα στους λογαριασμούς των δύο υψηλόβαθμων στελεχών του ΟΤΕ στην Ελβετία μετά την εντολή της SIEMENS (στη φωτογρ. τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Μαρούσι)
Ας δούμε όμως τι δείχνουν τα ντοκουμέντα:

* Η Schwarzstrasse 13-15 στο Ζάλτσμπουργκ είναι ο μυστικός παράδεισος και των δύο στελεχών του ΟΤΕ, καθώς αμφότεροι έχουν ανοίξει λογαριασμούς στην Raiffeisenverband, στο ίδιο υποκατάστημα που η Siemens χρησιμοποιούσε για να διακινεί τα μυστικά κονδύλια μέχρι το 2003.

* Η τράπεζα ασφαλώς δεν επελέγη συμπτωματικά από τα στελέχη του ΟΤΕ, αλλά υπεδείχθη από τη Siemens, που είχε την τεχνογνωσία για τη «δουλειά» και τους ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά.

Και τα δύο στελέχη του ΟΤΕ εμφανίζονται ως δικαιούχοι λογαριασμών στην Raiffeisenverband, καλυμμένα πίσω από τους κωδικούς WP 6183651 ο ένας, και WP 6187256 ο άλλος. Ετσι αποφεύγουν την εμφάνιση των ονομάτων τους στο σημείο της εντολής εμβάσματος που δίδει η Siemens στην τράπεζα, εκεί, όπου αναγράφεται ο δικαιούχος. Ετσι, οι δικαιούχοι είναι κωδικοί με αριθμό λογαριασμού 14.245.085 ο πρώτος, και 14.859.599 ο δεύτερος, όσο οι συναλλαγές γίνονται σε μάρκα. Αργότερα, το 2002, αμφότεροι αποκτούν νέους λογαριασμούς σε ευρώ.

* Στις 17 Μαΐου 2001 η Siemens μέσω των διαχειριστών του παράνομου λογιστηρίου της δίδει εντολή η οποία και εκτελείται αυθημερόν, και στους λογαριασμούς των δύο στελεχών του ΟΤΕ εμβάζονται συνολικά 500.000 μάρκα, 250.000 μάρκα σε κάθε «δικαιούχο». Ολα τα σχετικά παραστατικά είναι στη διάθεση της «Ε».

Το σημείωμα

Τρεις ημέρες πριν από τις «δωρεές», στις 14/5/2001, στα μυστικά βιβλία της Siemens που διατηρούσαν οι αλεπούδες των μαύρων ταμείων στο Μόναχο είχε γραφτεί σημείωμα με τίτλο: ΕΛΛΑΔΑ - ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ. Σ' αυτή την παρτίδα είχαν μοιραστεί «μαύρα» αξίας 10,5 εκατ. μάρκων (!) από τις 17 έως τις 29 Μαΐου 2001, για δουλειές της Siemens με τον ΟΤΕ και για υπεσχημένα μπαξίσια.

* Τα ονόματα των δικαιούχων των επίμαχων λογαριασμών του Ζάλτσμπουργκ, από τα οποία προκύπτει ότι είναι στελέχη πρώτης γραμμής του ΟΤΕ, οι κινήσεις των λογαριασμών τους που τροφοδοτούντο και από τη Siemens, οι συνδικαιούχοι και το σύνολο των τραπεζικών τους πράξεων βρίσκονται εδώ και δύο χρόνια στην Εισαγγελία της Βέρνης. Η τελευταία, με αίτημα δικαστικής συνδρομής που διαβιβάστηκε με τη μεσολάβηση των υπουργείων Δικαιοσύνης Ελβετίας - Αυστρίας, απευθύνθηκε στην Εισαγγελία της Βιέννης και ζήτησε την 1η Δεκεμβρίου 2006 στοιχεία για εταιρείες και λογαριασμούς που χειρίζονταν οι R. Siekaczek, Ρ. Floriani, Hamid Reza Amini, R. Oppedisano και ο Πρόδρομος Μαυρίδης.

Ετσι προέκυψαν και τα πρόσωπα του ΟΤΕ, καθώς λάμβαναν χρήματα από το ίδιο κανάλι της Siemens, και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Στο πακέτο των παραστατικών που εστάλησαν στη Βέρνη περιλαμβάνονται φωτοτυπίες από τα διαβατήρια των Ελλήνων δικαιούχων των λογαριασμών, δηλαδή των ΟΤΕτζήδων, αλλά και τα στοιχεία των συνδικαιούχων. Δηλαδή των συζύγων και των τέκνων τους. Σύνολο επτά ατόμων. Και αυτά τα στοιχεία είναι στη διάθεση της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου