PRESSNEWS-GR

email:pressnews@rocketmail.com
Blog Widget by LinkWithin

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός και η θετική απήχηση που είχε στην κοινή γνώμη φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης και οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της φανερώνουν ότι ο πρωθυπουργός έριξε το κύριο βάρος στην αξιοποίηση της υψηλής δημοτικότητας και της θετικής εικόνας που έχουν συγκεκριμένα πολιτικά στελέχη της Ν.Δ. στα ΜΜΕ, προκειμένου να ανεβάσει τη συσπείρωση του κόμματός του και να αναστρέψει το πολιτικό κλίμα.

Η προσπάθεια να σηματοδοτηθεί μια αλλαγή στην Οικονομία και την Παιδεία, η αίσθηση ότι ενισχύεται πολιτικά ο τομέας της Δημόσιας Τάξης, η απομάκρυνση από το κυβερνητικό σχήμα όλων σχεδόν των προσώπων που είχαν στοχοποιηθεί από ΜΜΕ αποδεικνύουν ότι η «έξωθεν καλή μαρτυρία» έχει αυτή την περίοδο τεράστια σημασία για τον Καραμανλή. Για όσους γνωρίζουν καλά τον πρωθυπουργό είναι φανερό ότι αυτός ο ανασχηματισμός είναι μια τακτική κίνηση ενταγμένη στο στρατηγικό στόχο των πρόωρων εκλογών.

Το σκηνικό έχει αρχίσει ήδη να προετοιμάζεται με τη διαπίστωση ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν ούτως ή άλλως πρόωρα, στις αρχές του 2010, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που υποστηρίζουν ότι συναίνεση σε ένα πρόσωπο (πιθανότατα στον Κάρολο Παπούλια) μπορεί να υπάρξει μόνο μετά την προσφυγή στις κάλπες βοηθούν στη διαμόρφωση μιας κοινής γνώμης ανεκτικής στις πρόωρες εκλογές. Η οικονομική κρίση, από τη μία, και το σκηνικό έντασης με την Τουρκία, από την άλλη, μπορούν να δώσουν άλλοθι για κάλπες, ίσως και πριν από τις ευρωεκλογές, με όλους βεβαίως τους κινδύνους που κρύβουν οι εκλογικές «μπλόφες» για όσους τις επιχειρούν.

Η απόφαση του πρωθυπουργού θα ληφθεί τελικά με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Αν η ψαλίδα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. συνεχίσει να μειώνεται και σταθεροποιηθεί για ένα διάστημα (τουλάχιστον ενός μηνός) κάτω από τις 2 μονάδες, ο εκλογικός αιφνιδιασμός είναι μια εξαιρετικά πιθανή εξέλιξη. Το εκλογικό δίλημμα «Καραμανλής ή ακυβερνησία» είναι αυτό που θα χρησιμοποιηθεί, με στόχο την εκλογική πρωτιά της Ν.Δ. στην πρώτη αναμέτρηση, που θα γίνει με βάση το νόμο Σκανδαλίδη, και την αυτοδυναμία στην επόμενη αναμέτρηση, που θα γίνει με βάση το νέο νόμο Παυλόπουλου.

του Γιώργου Κουβάρα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου