PRESSNEWS-GR

email:pressnews@rocketmail.com
Blog Widget by LinkWithin

ΠΑΡΙΣΙ Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν όχι μόνο το χρονικό σημείο κατά το οποίο ξεκίνησε ο διαχωρισμός του ανθρώπου από τους πιθήκους, αλλά ότι ανακάλυψαν και τη βιολογική διαδικασία που ευθύνεται για αυτό. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, ο διαχωρισμός ξεκίνησε πριν από περίπου δέκα εκατομμύρια χρόνια, όταν ζούσε ο τελευταίος κοινός πρόγονος ανθρώπων και πιθήκων. Τότε συνέβη μια ταχεία γενετική αλλαγή, η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα οδήγησε στον διαχωρισμό μας από τους κοντινότερους πρωτεύοντες συγγενείς μας. Προτού ξεκινήσει η διακλάδωση του γενετικού δέντρου των πρωτευόντων θηλαστικών ο γονιδιακός κώδικας ήταν σταθερός, εκτός από μία περιοχή η οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν τελικά και αυτή που καθόρισε την εξέλιξη. Πρόκειται για μια περιοχή όπου οι αλληλουχίες του γενετικού κώδικα πολλαπλασιάζονται, δημιουργούν αντίγραφά τους. Κάποια στιγμή και για άγνωστο λόγο στην περιοχή αυτή η ταχύτητα της αντιγραφής αυξήθηκε απότομα, γεγονός που αποτέλεσε τον καταλύτη για τις εξελικτικές διεργασίες που οδήγησαν στον διαχωρισμό των ειδών.

Η νέα έρευνα αναμένεται να ρίξει φως σε ένα από τα μεγάλα μυστήρια της εξέλιξης: στο γιατί, αν και οι άνθρωποι έχουμε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 99% ίδιο DΝΑ με τους χιμπαντζήδες, εν τούτοις διαφέρουμε στην όψη, στη νόηση αλλά και στη συμπεριφορά τόσο πολύ.

Φαίνεται πάντως ότι υπήρξε αυξημένη δραστηριότητα στο γονιδίωμα, τόσο στον αριθμό των γεγονότων αντιγραφής όσο και στην έκταση των αλληλουχιών DΝΑ που αυτές αφορούσαν. «Δεν έχει εντοπιστεί ακόμη η αιτία,αλλά είναι σαφές ότι ο κοινός πρόγονος ανθρώπων, χιμπαντζήδων και γοριλών είχε μια ασυνήθιστα μεγάλη δραστηριότητα γονιδιακής αντιγραφής. Αυτή η γενετική εξέλιξη οδήγησε πιθανότατα σε μεταβολές στο μέγεθος των πληθυσμών,στη διάρκεια ζωής των ατόμων και στη σταθερότητα του γονιδιώματος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τζέφρι Κιντ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου