PRESSNEWS-GR

email:pressnews@rocketmail.com
Blog Widget by LinkWithin


ΣΙΚΑΓΟ. Ξεκίνησαν οι εργασίες του μεγάλου συνεδρίου της Αμερικανικής Ενωσης Επιστημονικής Προόδου, με τα φώτα της δημοσιότητας να συγκεντρώνουν οι ανακοινώσεις των επιστημόνων που ασχολούνται με τη διαστημική έρευνα. Οι επιστήμονες έκαναν ανακοινώσεις που τροφοδοτούν πλήθος συζητήσεων αλλά και ταυτόχρονα εξάπτουν τη φαντασία ειδικών και μη.

Η πρώτη και πιο εντυπωσιακή ανακοίνωση έγινε από τον Αλαν Μπος, καθηγητή του Ινστιτούτου Επιστημών Carnegie, ο οποίος διετύπωσε τη θεωρία ότι στον γαλαξία μας ο αριθμός των πλανητών που διαθέτουν μορφή και συνθήκες παρόμοιες με αυτές της Γης ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια, ίσως και 100 δισεκατομμύρια! Αν υπολογίσουμε ότι υπάρχουν 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες στο Σύμπαν (πιθανότατα και περισσότεροι), οι πιθανότητες η Γη μας να είναι ο μόνος πλανήτης στον οποίο εμφανίστηκε και εξελίχθηκε ζωή είναι από απειροελάχιστες ως ανύπαρκτες. «Οχι μόνο υπάρχουν πλανήτες που έχουν ήδη τη δυνατότητα να υποστηρίξουν την εμφάνιση και ανάπτυξη της ζωής, αλλά υπάρχουν και πολλοί που βρίσκονται στα αρχικά στάδια διαμόρφωσής τους,κάτι που σημαίνει ότι στο μέλλον η ζωή θα εμφανιστεί και σε αυτούς. Θεωρώ ότι οι πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη και είναι σχετικά κοντινοί βρίσκονται ακόμη σε αρχικά στάδια γεωλογικής και ατμοσφαιρικής ανάπτυξης.Εκτιμώ ότι θα πρέπει να βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με εκείνη στην οποία βρισκόταν η Γη πριν από τρία ή τέσσερα δισεκατομμύρια έτη,οπότε αν σε κάποιον από αυτούς υπάρχει ζωή,αυτή είναι βακτηριακή» ανέφερε ο Μπος από το βήμα του συνεδρίου.

Μέχρι στιγμής έχουμε εντοπίσει περί τους 350 εξωηλιακούς πλανήτες στον γαλαξία μας οι οποίοι σχεδόν όλοι είναι γίγαντες αερίου σαν τον Δία και σε αυτούς επικρατούν ακραίες συνθήκες που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη μορφών ζωής, πέραν ίσως από κάποιων μικροβιακών. Οπως υποστηρίζει ο Μπος, η αποστολή «Κέπλερ» της ΝΑSΑ που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει σε έναν μήνα θα εντοπίσει εκατοντάδες ή και χιλιάδες πλανήτες σαν τη Γη μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ο Μπος εκτιμά ότι το 85% των ηλιακών συστημάτων σαν τον δικό μας διαθέτει τουλάχιστον έναν πλανήτη σαν τη Γη και υπολογίζει ότι οι πλανήτες που θέτουν υποψηφιότητα για να έχουν ζωή είναι περί τα δέκα δισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων! Ο αριθμός αυτός είναι το ένα (1) ακολουθούμενο από 22 μηδενικά...

Μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της εξωγήινης ζωής παρέθεσε στο συνέδριο ο Πολ Ντέιβις, φυσικός του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνας. «Ως σήμερα αναζητούμε στο Διάστημα τη ζωή με τις μορφές που γνωρίζουμε από την παρουσία της στη Γη και ελάχιστες προσπάθειες έχουν γίνει στην απόπειρα αναζήτησης μορφών ζωής που δεν έχουν σχέση με ό,τι υπάρχει ή έχει υπάρξει στο παρελθόν στον πλανήτη μας. Δεν αναφέρομαι στην αναζήτηση μορφών ζωής που μπορεί να υπάρχουν, αλλά για κάποιους φυσικούς ή και “παραφυσικούς” λόγους που αδυνατούμε να εντοπίσουμε.Μιλάω για μορφές ζωής ακόμη και σε μικροβιακό επίπεδο, με διαφορετική ή εναλλακτική αν προτιμάτε βιοχημεία από αυτή που τελικά επεκράτησε στη Γη» ανέφερε ο Ντέιβις.

Το κοσμικό «ψυγείο» και οι εξωγήινοι
Μιλώντας στο συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης Επιστημονικής Προόδου, ο καθηγητής Αλαν Μπος υποστήριξε ότι υπάρχουν δισεκατομμύρια πλανήτες με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της Γης. «Αν λοιπόν ένας τέτοιος πλανήτης βρίσκεται σε μία από τις λεγόμενες φιλόξενες ζώνες και κάποια στιγμή κάνει την εμφάνισή του ένα βασικό στοιχείο υποστήριξης της ζωής (π.χ.νερό),πώς θα εμποδιστεί η εμφάνισή της; Είναι σαν βγάλουμε από την πρίζα ένα ψυγείο,να κλείσουμε ερμητικά την πόρτα και να το ανοίξουμε ύστερα από μερικούς μήνες.Αυτός που θα το ανοίξει θα εντυπωσιαστεί από το τι θα έχει αναπτυχθεί μέσα σε αυτό.Αυτό είναι το θαύμα της ζωής.

Είναι ασφαλώς παρακινδυνευμένο να μιλήσουμε για την ύπαρξη νοήμονος ζωής και την πιθανότητα να έρθουμε σε επαφή μαζί της.Το πρόβλημα είναι ότι η επιστήμη θεωρεί πως η νοήμων ζωή πιθανότατα εμφανίζεται και υπάρχει για ελάχιστο χρονικό διάστημα σε έναν φιλόξενο πλανήτη.Πιστεύετε ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός θα υπάρχει για εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια;Εγώ δεν το νομίζω. Από την άλλη πλευρά,αν υπάρχουν εξωγήινοι πολιτισμοί σαν τον δικό μας ή και πιο προηγμένοι,πιθανότατα βρίσκονται τόσο μακριά από εμάς ώστε δεν υπάρχει περίπτωση ούτε τώρα αλλά ούτε στο απώτερο μέλλον να έρθουμε σε επαφή μαζί τους» δηλώνει ο Μπος.

ΤΟ ΒΗΜΑ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου