PRESSNEWS-GR

email:pressnews@rocketmail.com
Blog Widget by LinkWithin


Οι Έλληνες καταναλωτές είναι οι πιο ζημιωμένοι στην Ευρώπη, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι εμφανίζονται διπλά χαμένοι όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο καφές, στην Ελλάδα κοστίζει κατά μέσο όρο 2,70 ευρώ, ενώ στο Λουξεμβούργο, που έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ε.Ε., δεν υπερβαίνει τα 2,06 ευρώ.

Στη Μ. Βρετανία κοστίζει 2,09 ευρώ και στην πανάκριβη αλλά με υψηλά εισοδήματα Ελβετία 2,31 ευρώ. Το γάλα (1 λίτρο) κοστίζει στην Ελλάδα 1,31 ευρώ και στο Λουξεμβούργο 1,26 ευρώ, ενώ στη Μ. Βρετανία η τιμή του είναι κάτω από 1 ευρώ και στην Ελβετία1 ευρώ.

Την ίδια στιγμή το ψωμί στη χώρα μας (1 κιλό λευκό) κοστίζει 1,31 ευρώ. Η διαφορά είναι μεγάλη σε σχέση με τη Μ. Βρετανία (0,85 ευρώ), το Λουξεμβούργο (1,01 ευρώ), την Κύπρο (1,13 ευρώ) και την Αυστρία (1,02 ευρώ). Οι πιο φθηνές, όσον αφορά το ψωμί είναι η Πολωνία (0,63 ευρώ) και η Σλοβακία (0,50 ευρώ).

Το νωπό κοτόπουλο (1 κιλό) κοστίζει 3,63 ευρώ το κιλό στην Ελλάδα, σχεδόν στην ίδια τιμή που το αγοράζουν οι Βρετανοί (3,64 ευρώ). Οι Πορτογάλοι, όμως, το πληρώνουν 2,66 ευρώ και ακόμη πιο φθηνά οι πολίτες των ανατολικών χωρών. Ακόμη και η τιμή του ελαιόλαδου (5,71 ευρώ το λίτρο) είναι πιο υψηλή στην Ελλάδα σε σχέση με την Κύπρο (5,03 ευρώ) και την Πορτογαλία (4,74 ευρώ).

Η λίστα των ανατιμήσεων

Αλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας. Ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ότι οι τιμές στην αγορά δεν έχουν αλλάξει από πέρυσι. Ομως οι πρώτοι τιμοκατάλογοι από το Υπουργείο Ανάπτυξης έχουν περάσει και έχουν εγκριθεί. Για να υπάρχει ενημέρωση αυτή είναι η λίστα των ανατιμήσεων που ξεκίνησε στις 2.2.2009.

Μαγιονέζες: 7%
Παστέλια: 8%-10%
Σοκολάτες: 10%
Ζαχαρώδη: 11%
Κατεψυγμένα Λαχανικά: 6%
Ζωμοί: 5%
Χαρτικά: 6%-9%
Τσάι: 5%
Γάλα: 3%
Γιαούρτι: 3,5%
Παιδικές Τροφές: 3%
Αναψυκτικά-Χυμοί: 3,5%
Εμφιαλωμένο Νερό: 3,5%
Κρασιά: 3,5%-10%
Ετοιμα Γεύματα: 2,5%
Οινοπνευματώδη: 4%
Δημητριακά: 2,5%-5%
Τσίχλες: 4%-6%
Μέλι: 3%-12%
Νescafe: 2,5%
Eλληνικός Καφές: 3,5%
Αλλαντικά: 4%
Κοτόπουλα: 3%
Κατεψυγμένα Ψάρια: 5%-10%
Ρύζι: 11%-15%

Πηγή: Παράγοντες της αγοράς

Δ. Καραγιαννοπούλου

http://www.reporter.gr/

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου