PRESSNEWS-GR

email:pressnews@rocketmail.com
Blog Widget by LinkWithin

Το μεγαλύτερο φίδι του κόσμου – απ’ ό,τι τουλάχιστον γνωρίζουμε μέχρι στιγμής- έζησε στην περιοχή που σήμερα είναι η βορειοανατολική Κολομβία, 58-60 εκατομμύρια χρόνια πριν. Θεωρείται ότι είναι πρόγονος του βόα συσφιγκτήρα, όπως τον ξέρουμε σήμερα και οι επιστήμονες το ονόμασαν Τιτανοβόας λόγω του «τιτάνιου» μεγέθους του.

Το εύρημα που οδήγησε τους επιστήμονες να ανακαλύψουν την ύπαρξή του Τιτανοβόα, ήταν ένας σπόνδυλος. Ανακαλύφθηκε από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τορόντο με επικεφαλής τον καθηγητή Jason Head. Χρησιμοποιώντας ως βάση το σπόνδυλο του μεγάλου φιδιού και με τη βοήθεια μαθηματικού τύπου (που προέκυψε από τη σχέση σπονδύλων και μεγέθους στα σημερινά φίδια) βρήκαν ότι ο Τιτανοβόας ήταν 13 μέτρα – περίπου το μήκος ενός λεωφορείου- και ότι ήταν τόσο μεγάλος σε διάμετρο που μπορούσε να φτάσει στο ύψος των γοφών ενός ανθρώπου. Ως προς το βάρος, θεωρείται ότι ζύγιζε πάνω από έναν τόνο.

Όπως αναφέρει το BBC –και για να καταλάβουμε το μέγεθος του Τιτανοβόα – τα πράσινα ανακόντα, που θεωρούνται τα πιο βαριά φίδια του κόσμου ζυγίζουν 250 κιλά ενώ είδος πύθωνα, που είναι το πιο μακρύ φίδι στον κόσμο – μπορεί να φτάσει μέχρι τα 10 μέτρα.

Ο καθηγητής David Polly σημειώνει ότι το μέγεθος του Τιτανοβόα ήταν «πραγματικά εκπληκτικό». Θεωρεί ότι το τεράστιο ερπετό που ζούσε στη ζούγκλα, «περνούσε όπως και τα ανακόντα πολλές ώρες στο νερό» και ότι «πρέπει να χρειαζόταν αρκετή τροφή». Ο καθηγητής Polly αναφέρει: «Δεν ξέρουμε ακριβώς ποια ήταν η λεία του, πιθανότατα όμως έτρωγε κροκοδείλους, μεγάλα ψάρια ή κροκοδείλους».

Με αφορμή την ανακάλυψη του Τιτανοβόα, οι ερευνητές προσπάθησαν να αποκομίσουν στοιχεία και για τη θερμοκρασία της Γης εκείνη την περίοδο. Όπως αναφέρει το BBC, οι παλαιοντολόγοι γνωρίζουν ότι οι θερμοκρασία της Γης έχει παρουσιάσει τεράστιες αυξομειώσεις από την αρχή του Χρόνου μέχρι σήμερα. Οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας όμως, επηρρεάζουν τον μεταβολισμό των ψυχρόαιμων ζώων και κατ’ επέκταση και το μέγεθός τους.

Με αυτό ως βάση, οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι με το μέγεθος που είχε ο Τιτανοβόας, χρειαζόταν θερμοκρασίες μεταξύ 30-40 βαθμούς Κελσίου, για να επιβιώσει. Σημειώνεται ότι η σημερινή θερμοκρασία στην περιοχή είναι περίπου 28 βαθμοί Κελσίου. «Ένα φίδι που ζούσε στους τροπικούς θα είχε πολύ υψηλότερο μεταβολισμό. Τα φίδια είχαν τότε την ευκαιρία να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν τόσο, όσο ο Τιτανοβόας – ευκαιρία που τα φίδια σήμερα δεν έχουν», λέει ο καθηγητής Polly και προσθέτει ότι καθώς αργότερα η θερμοκρασία της Γης είχε αυξηθεί περαιτέρω, υπάρχει η περίπτωση φίδια να είχαν αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο από τον Τιτανοβόα.

Σημειωτέο είναι ωστόσο ότι άλλοι επιστήμονες, που επισημαίνουν ότι καθώς ο κλάδος της Παλαιοντολογίας που έχει να κάνει με τη θερμοκρασία των φιδιών και την θερμοκρασία του περιβάλλοντος (snake palaeothermometry) είναι στα πρώτα της βήματα, τα συμπεράσματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη.


cosmo.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου