PRESSNEWS-GR

email:pressnews@rocketmail.com
Blog Widget by LinkWithin



Ενα e-book είναι συνήθως ένα ολοκληρωμένο έργο, οποιουδήποτε θέματος, από τη λογοτεχνία ως τις επιστήμες, από ένα τεχνικό εγχειρίδιο έως ένα μυθιστόρημα ή μία ποιητική συλλογή. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι επιχειρεί να δώσει στο χρήστη την ίδια αίσθηση με αυτή που αποκομίζει από την ανάγνωση ενός "παραδοσιακού" βιβλίου, καθώς και τις ίδιες βασικές "δυνατότητες" που αυτό παρέχει, σημαντικά όμως ενισχυμένες από τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Ετσι, ένα e-book είναι χωρισμένο σε κεφάλαια, το διαβάζουμε σελίδα σελίδα, μπορούμε να υπογραμμίσουμε όσα μας ενδιαφέρουν ή να κρατήσουμε σημειώσεις σε οποιοδήποτε σημείο του, να εισαγάγουμε έναν σελιδοδείκτη για να θυμόμαστε πού έχουμε μείνει ή να τονίσουμε κάποιο σημαντικό σημείο και πολλά άλλα.

Φυσικά, τα e-books μάς δίνουν δυνατότητες άγνωστες στα έντυπα βιβλία (καλούμενα πλέον και "p-books"). Μπορούμε να εκτελέσουμε αναζητήσεις στο κείμενο για να βρούμε κάποια φράση ή λέξη, να αλλάξουμε το μέγεθος ή τον τύπο των γραμμάτων ή να αναζητήσουμε την ερμηνεία μίας λέξης στο ενσωματωμένο λεξικό που συνοδεύει πολλές από τις συσκευές ή το λογισμικό που χρησιμοποιείται. Σε πολλές περιπτώσεις, εφόσον ο εκδότης το έχει επιτρέψει, μπορούμε να μεταφέρουμε αυτούσια τμήματα του κειμένου σε άλλες εφαρμογές (εφόσον διαβάζουμε σε υπολογιστή ή PDA) ή να εκτυπώσουμε ό,τι μας ενδιαφέρει. Μία φορητή συσκευή μπορεί να αποθηκεύσει από 10 έως 100 διαφορετικά e-books, ένας αριθμός που πρακτικά γίνεται απεριόριστος αν δουλεύουμε σε κάποιον υπολογιστή. Η βιβλιοθήκη μας μπορεί να ανανεώνεται πολύ εύκολα και απλά, ενώ καθόμαστε στο γραφείο μας, καθώς μπορούμε να αγοράσουμε ένα βιβλίο μέσα σε λίγα λεπτά και να το μεταφέρουμε άμεσα μέσω του Internet, το οποίο παράλληλα βρίθει δωρεάν βιβλίων στα οποία μπορούμε να έχουμε πρόσβαση. Βέβαια, ένα e-book μπορεί να περιέχει γραφικά αλλά και να είναι εμπλουτισμένο με ήχο, βίντεο ή Internet links, ενώ όπως συμβαίνει σε κάθε εφαρμογή hypertext και στον World Wide Web, μας δίνεται η δυνατότητα να προσπελάζουμε την πληροφορία με μη σειριακό τρόπο, ακολουθώντας τα links, κάτι αναντικατάστατο προκειμένου για υλικό αναφοράς.

Σήμερα κυκλοφορούν στο εμπόριο πάρα πολλές συσκευές οι οποίες λειτουργούν αποκλειστικά ως "αναγνώστες" e-books, επιτρέποντάς μας να αποθηκεύουμε και να διαβάζουμε βιβλία.

Εξίσου ποικίλες και ευέλικτες είναι οι δυνατότητες που μας δίνουν οι υπολογιστές, για τους οποίους κυκλοφορεί σήμερα μία ποικιλία λογισμικού, ειδικά σχεδιασμένου για την ανάγνωση και διαχείριση ηλεκτρονικών βιβλίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και οι σχετικές τεχνολογίες και τα πρότυπα βρίσκονται σε μία διαρκή διαδικασία εξέλιξης, οι λύσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι ώριμες και βρίσκουν ευρεία εφαρμογή. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι τεχνολογίες DRM (Digital Rights Management), μέσω των οποίων τα σύγχρονα e-books είναι προστατευμένα από την πειρατεία και εξασφαλίζουν τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, επιτρέποντας μόνο τη χρήση την οποία ο εκδότης έχει ορίσει και ο αγοραστής έχει πληρώσει.

Βέβαια, όπως κάθε νέα τεχνολογία, έτσι και τα e-books έχουν τη δική τους ορολογία. Ετσι, έχουμε συμπεριλάβει στο site μας ένα γλωσσάρι το οποίο ίσως να βρείτε χρήσιμο ενώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες και απαντήσεις σε πολλές ερωτήσεις υπάρχουν στο on-line FAQ.

ΠΗΓΗ ebookshop

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου