PRESSNEWS-GR

email:pressnews@rocketmail.com
Blog Widget by LinkWithin

Ο Έλληνας που αποκάλυψε την απάτη Μέιντοφ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου και ενώ βρισκόταν στο μάθημα καράτε των παιδιών του, ο Ελληνοαμερικανός Ηarry Μarkopolos έλαβε ένα τηλεφώνημα. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ένας φίλος του, ο οποίος τον πληροφόρησε ότι ο Μπέρναρντ Μέιντοφ, ο μέχρι πρότινος πετυχημένος χρηματιστής, ο οποίος θα μείνει ως φαίνεται στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους απατεώνες του σύγχρονου επενδυτικού κόσμου, είχε συλληφθεί. Από εκείνη τη στιγμή άλλαξε ριζικά η ζωή τού λεπτοκαμωμένου και φιλομαθούς 52χρονου, ο οποίος ωστόσο δεν γνώρισε ποτέ από κοντά τον ίδιο τον Μέιντοφ, αλλά αποκάλυψε την απάτη του και εκτίμησε πρώτος ότι θα μπορούσε να φθάσει ακόμη και στο αστρονομικό ποσόν των 50 δισ. δολαρίων.

Μόλις πριν από δύο μήνες, λοιπόν, ο Ηarry Μarkopolos ή Μarkopoulos ήταν γνωστός μόνο στους παροικούντες τα γραφεία και τους διαδρόμους των χρηματιστηριακών εταιρειών της Βοστώνης. Σήμερα, ο άνθρωπος που για μία δεκαετία προσπαθούσε να «ξυπνήσει» την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και να αποκαλύψει τα πεπραγμένα του Μπέρναρντ Μέιντοφ, βρίσκεται στο προσκήνιο της δημοσιότητας σε όλο τον κόσμο. Το βιογραφικό του είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Wikipedia, ενώ έχει δεχτεί πάνω από 1.000 προτάσεις για συνεντεύξεις από δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο. Την περασμένη Τετάρτη παρουσιάστηκε στην επιτροπή του Κογκρέσου, η οποία διερευνά το πολύκροτο σκάνδαλο και δεν δίστασε να δηλώσει ότι η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SΕC) υποφέρει από «ανικανότητα» και ότι οι δικηγόροι της «λόγω της ερευνητικής ανικανότητάς τους και του οικονομικού αναλφαβητισμού συνωμότησαν στη διατήρηση τέτοιων σχεδίων εξαπάτησης».

Επαγγελματική σύμπτωση
Η έρευνά του για τα πεπραγμένα του μεγαλύτερου στον κόσμο hedge fund του Μέιντοφ, το οποίο μάλιστα δεν ήταν εγγεγραμμένο σε κανέναν αρμόδιο φορέα, ξεκίνησε από επαγγελματική σύμπτωση. Οι τότε εργοδότες του και επικεφαλής μιας ανταγωνίστριας προς τον Μέιντοφ επενδυτικής εταιρείας, ανέθεσαν στο «μαθηματικό μυαλό» να ανακαλύψει το μυστικό της επιτυχημένης διαχείρισης και των διψήφιων αποδόσεων (12%) του μέχρι τότε περιζήτητου διαχειριστή κεφαλαίων και πρώην προέδρου του Νasdaq, ο οποίος ήταν επιπλέον ένα πρόσωπο υπεράνω πάσης υποψίας, ένας μύθος της Γουόλ Στριτ. Ο Μarkopolos κλήθηκε να ανακαλύψει τη «συνταγή» του και να επιτύχει ανάλογες αποδόσεις. Βρέθηκε όμως μπροστά σε μια απάτη και αποφάσισε να ενημερώσει σχετικά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας της Μadoff Ιnvestment Securities από το 1999. Όπως υποστηρίζει ο Μarkopolos, μόνο ένα στέλεχος της SΕC είχε δώσει σημασία στις έρευνές του. Στην πορεία, μάλιστα, ο Μarkopoulos ανακάλυψε ότι έπρεπε να αντιμετωπίσει την ισχυρή πολιτική επιρροή που είχε η οικογένεια Μέιντοφ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Κλειδί στην πορεία των αποκαλύψεών του αποτέλεσε μία επιστολή, την οποία έστειλε ο Μarkopolos στις 7 Νοεμβρίου 2005 στη SΕC, όπου ανέλυε με ακριβείς μαθηματικούς υπολογισμούς την απάτη που είχε στήσει ο Μέιντοφ.

Σήμερα το περιεχόμενο της 19 σελίδων επιστολής του με τίτλο «Το μεγαλύτερο hedge fund του κόσμου είναι απάτη», έχει κάνει τον γύρο του κόσμου. Σε αυτήν ο Μarkopolos αναφερόμενος στον εαυτό του έγραψε: «Είμαι ειδικός στα παράγωγα και έχω κάνει ή έχω συμβάλει στη διαπραγμάτευση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε παράγωγα για hedge funds και θεσμικούς επενδυτές. Έχω εμπειρία στη διαχείριση προϊόντων split-strike βασισμένων τόσο σε παράγωγα επί δεικτών όσο και επί μεμονωμένων μετοχών. Πολύ λίγοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν το μαθηματικό υπόβαθρο που απαιτείται για τη διαχείριση τέτοιων προϊόντων, αλλά εγώ είμαι ένας από αυτούς».

Σαν την πυραμίδα Πόνζι
Ο Μarkopolos είχε διαπιστώσει ότι οι επενδύσεις του Μέιντοφ έμοιαζαν περισσότερο με μια πυραμίδα Πόνζι. Χρησιμοποιούσε τις επενδύσεις των νέων πελατών για να αποπληρώσει τους παλαιούς ή ήταν αποτέλεσμα μιας παράτυπης αγοραπωλησίας μετοχών μέσω των ιδιωτικών λογαριασμών των επενδυτών του με βάση τις εντολές που λάμβανε από εξωτερικούς πελάτες (το είδος τής απάτης Πόνζι πήρε το όνομα του πρώτου διδάξαντος, του Ιταλού που συντάραξε τους Αμερικανούς επενδυτές το 1920). Αν και αρκετοί στους οποίους μιλούσε ο Μarkopolos θεωρούσαν τον Μέιντοφ απατεώνα, κανείς δεν τολμούσε να δείξει ότι «ο βασιλιάς είναι πραγματικά γυμνός», έγραψε ο ίδιος στην πολυσυζητημένη πλέον επιστολή του. Ο Μarkopolos θέλησε τότε να κρατήσει την ανωνυμία του, διότι ανησυχούσε για την ασφάλεια του ίδιου και της οικογένειάς του και διότι όπως είχε προβλέψει «ως αποτέλεσμα αυτής της υπόθεσης, πολλές καριέρες στη Wall Street και στην Ευρώπη θα καταστραφούν». Όπως δείχνουν τα πράγματα, θα καταστραφούν και περιουσίες, καθώς στα θύματα της απάτης της Μadoff Ιnvestment Securities συμπεριλαμβάνονται μεγάλα hedge funds, γνωστές εταιρείες, αλλά και διασημότητες, όπως ο σκηνοθέτης Steven Spielberg. Στα θύματα της απάτης ανήκουν επίσης, όπως είχε προβλέψει ο Μarkopolos, και μεγάλες ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες, κυρίως σε Γαλλία και Ελβετία. (όπως αναφέρουν οι Washington Τimes).

Ο Μarkopolos είχε διαπιστώσει ότι οι επενδύσεις του Μέιντοφ έμοιαζαν περισσότερο με μια πυραμίδα τύπου Πόνζι. Χρησιμοποιούσε τις επενδύσεις των νέων πελατών για να αποπληρώσει τους παλαιούς ή ήταν αποτέλεσμα μιας παράτυπης αγοραπωλησίας μετοχών μέσω των ιδιωτικών λογαριασμών των επενδυτών του

Θέλουν να κάνουν την ιστορία του ταινία

Ο Μarkopolos πολιορκείται σήμερα από τους δημοσιογράφους. Έχει αναθέσει, μάλιστα, στην πεθερά του τον άχαρο ρόλο να τους κλείνει την πόρτα του σπιτιού του, που βρίσκεται στο Whitman της Μασαχουσέτης. Η υπόθεσή του έχει προκαλέσει ακόμη και το ενδιαφέρον του παραγωγού Στίβεν Περλ, ο οποίος τον παρομοιάζει με τον Κάρι Γκραντ στην ταινία «Νorth by Νorthwest» και θέλει να κάνει μια ταινία για τον Ελληνοαμερικανό που γεννήθηκε στην Πενσυλβάνια και ασκεί σήμερα το επάγγελμα του ανεξάρτητου ερευνητή για χρηματιστηριακές απάτες. Όμως ο Μarkopolos δεν αισθάνεται άνετα με στραμμένα πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας.

Ζήτησε, λοιπόν, από τα μίντια που τον κυνηγούν να τον αφήσουν ήσυχο, ενώ αναφερόμενος στο ξέσπασμα του σκανδάλου Μέιντοφ υποστήριξε πρόσφατα ότι «οι άνθρωποι νομίζουν ότι είμαι ήρωας, αλλά δεν τον σταμάτησα εγώ.

Αυτός σταμάτησε τον εαυτό του».

ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλια

  1. Unknown  

    Συγχαρητήρια για την δημοσίευση σας! Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι θα χρησιμοποιήσω μερικώς το άρθρο σας στην σελίδα του ιστολογίου: http://oantikrisths.blogspot.gr/2015/01/nasdaq.html

Δημοσίευση σχολίου