PRESSNEWS-GR

email:pressnews@rocketmail.com
Blog Widget by LinkWithin



Χιλιάδες τουρίστες συρρέουν στο Ρίο ντε Τζανέιρο
για να θαυμάσουν από κοντά τα υπέροχα άρματα και τις εντυπωσιακές χορεύτριες με τα αποκαλυπτικά κοστούμια, σε αυτό που θεωρείται η μεγαλύτερη φιέστα του κόσμου, το περίφημο Καρναβάλι της πόλης. Το έναυσμα
για τους εορτασμούς έδωσε ο δήμαρχος παραδίδοντας τα κλειδιά της πόλης στον Αρχοντα της Αναρχίας και στους χορευτές του καν καν που έφτασαν από το Παρίσι. Το έξαλλο κέ
φι θα κορυφωθεί αύριο με τη μεγάλη παρέλαση της σάμπα, όπου 5.000 ομάδες από σχολές χορού υπόσχονται να παρουσιάσουν ένα μοναδικό θέαμα, γεμάτο χρώμα και φαντασία. Ολα όσα θα θέλατε να μάθετε για το Καρναβάλι του Ρίο σε 9 ερωτήσεις και απαντήσεις:
1 Πώς και πότε ξεκίνησε το Καρναβάλι του Ρίο;

Το Καρναβάλι προέρχεται από την Ευρώπη και ξεκίνησε τον 17ο αιώνα, ως μια εκδοχή των μεγάλων χορών που δίνονταν τις τελευταίες ημέρες πριν από τη χριστιανική νηστεία της Σαρακοστής. Ξεκίνησε ως ένα προνόμιο της πορτογαλικής ελίτ οι οποίοι το διοργάνωναν πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς τη συμμετοχή του μαύρου αφρικανικού πληθυσμού της Βραζιλίας. Η «συνταγή» όμως των αποκριάτικων αυτών γιορτών με τις μάσκες και τους χορούς στον ρυθμό της εποχής έγινε γνωστή στις φαβέλες, τις παραγκουπόλεις της Βραζιλίαςκαι τότε ήταν που ξεκίνησε πραγματικά το Καρναβάλι.

2 Πόσο μεγάλο είναι; Οι ξένοι επισκέπτες φτάνουν τις 700.000 ετησίως. Υπάρχουν 30 σχολές σάμπα με χιλιάδες μέλη. Κάθε σχολή διαθέτει τη βασίλισσά του και οδηγείται από εκατοντάδες τυμπανιστές και μια πομπή αποκριάτικων αρμάτων. Αυτή είναι η επίσημη παρέλαση. Σε όλη την πόλη υπάρχουν σημεία με ορχήστρες για λαϊκά πάρτι και αποκριάτικους χορούς. Πάρτι διοργανώνονται σε κέντρα και λεωφόρους στο κέντρο του Ρίο, αλλά και πέραν αυτού. 3Τι αντίκτυπο έχει στο Ρίο και πώς ανταποκρίνεται η πόλη; Κατασκευάζονται μαζικά σειρές καθισμάτων και φράγματα γύρω από τη διαδρομή που ακολουθούν οι διαγωνιζόμενες σχολές της σάμπα. Επιχειρήσεις και δήμος προετοιμάζονται επί μήνες. Οι σχολές της σάμπα ξεκινούν τις πρόβες μετά τα Χριστούγεννα και από μόνες τους εξελίσσονται σε μεγάλα πάρτι. Στη Σάμπα Σίτι, όπου βρίσκονται τα κτίρια στα οποία κατασκευάζονται τα άρματα που λαμβάνουν μέρος στο Καρναβάλι, οι προετοιμασίες ξεκινούν αμέσως μετά τη λήξη του προηγούμενου καρναβαλιού. Βοηθούν μάλιστα διεθνείς εθελοντικοί οργανισμοί, που στέλνουν ανθρώπους στη Βραζιλία για τις προετοιμασίες.

4 Εχει και θρησκευτική διάσταση ή αποτελεί μια απλή έκφραση ηδονισμού;

Το Καρναβάλι έχει τις ρίζες του στη θρησκευτική ευλάβεια, αν και σήμερα το θέαμα χαρακτηρίζεται από πούλιες και παγέτες, παρά από εικόνες αγίων. Δεν πρόκειται όμως μόνο για ηδονισμό. Κάθε χρόνο οι σχολές επιλέγουν ένα θέμα, συχνά ένα μεγάλο κοινωνικό ή ιστορικό ζήτημα, που εκφράζεται με κοστούμια και τραγούδια. Πέρυσι ένα άρμα που αναπαριστούσε τα πτώματα γυμνών θυμάτων του Ολοκαυτώματος απαγορεύτηκε να παρελάσει έπειτα από αίτημα των ηγετών της εβραϊκής κοινότητας του Ρίο.

5 Ποιες είναι οι δημιουργικές δυνάμεις πίσω του και ποια τα μεγαλύτερα αστέρια του; Πολλοί μεγάλοι βραζιλιάνοι σχεδιαστές έχουν αποκτήσει τη φήμη τους από τις δημιουργίες κοστουμιών για τις παρελάσεις στο Καρναβάλι του Ρίο. Ο διασημότερος ήταν ο Κλόβις Μπορνέι , που πέθανε το 2005 και έφερε την πολύχρωμη λάμψη στο ως τότε πιο τυποποιημένο καρναβάλι. Οι μεγαλύτερες σταρ του Καρναβαλιού είναι πάντως οι βασίλισσές του, οι οποίες προηγούνται στην παρέλαση των τυμπανιστών κάθε σχολής. Παραδοσιακά είναι οι πιο όμορφες γυναίκες κάθε κοινότητας της πόλης. Σήμερα, η βασίλισσα θα πρέπει να συνδυάζει την ομορφιά ενός μοντέλου με την αντοχή μιας αθλήτριας.

6 Πόσο συμμετέχει ο μέσος Βραζιλιάνος;

Δεν είναι μόνο οι σταρ του ΤV Globo (το βραζιλιάνικο αντίστοιχο του Μπόλιγουντ) που έχουν εξέχοντα ρόλο στο Καρναβάλι. Αν είναι κανείς μέλος μιας ομάδας σάμπα- ένας απλός μαθητής, όχι μουσικός ή χορευτής- βρίσκεται αυτόματα στο επίκεντρο του μεγάλου σόου. Δεν υπάρχει πάντως αμφιβολία ότι τα μεγάλα ονόματα των χορηγών και το διεθνές ενδιαφέρον έχουν εκτοξεύσει τις τιμές για τον μέσο Βραζιλιάνο σε επίπεδα που δύσκολα μπορεί να διαθέσει. Γι΄ αυτό ανθούν τα ανεπίσημα πάρτι στους δρόμους της πόλης.

7Πόσο σημαντικό είναι για τη διεθνή εικόνα του Ρίο και για την οικονομία του;

Η διεθνής εικόνα του Ρίο είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με το Καρναβάλι που τα δύο είναι σχεδόν συνώνυμα. Εφέτος, λόγω της κρίσης, μεγάλοι χορηγοί όπως η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Ρetrobras δεν είναι σε θέση να διαθέσουν εκατομμύρια ευρώ για την παρέλαση. Οι αρχές του Ρίο αναμένεται ωστόσο να δώσουν αρκετά εκατομμύρια. Τα έσοδα από τον τουρισμό, αν και μειωμένα σε σχέση με περασμένα έτη (τα ξενοδοχεία αναμένουν πτώση 20% στις διαμονές), είναι εν τούτοις σημαντικά. Οι επισκέπτες του Καρναβαλιού αναμένεται να ενισχύσουν με 521 εκατ. δολάρια (406 εκατ. ευρώ) την οικονομία της πόλης.

8 Συγκρίνονται μαζί του άλλα καρναβάλια;

ΗΠολιτεία Σαλβαντόρ ντε Μπαΐα της Βόρειας Βραζιλίας φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, με 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες στους δρόμους της πρωτεύουσας Μπαΐα. Ακόμη πιο βόρεια, στις γειτονικές πόλεις Ολίντα και Ρεσίφε, μπορεί κανείς να βρει ένα καρναβάλι με περισσότερα «ντόπια» στοιχεία που «χορεύει» στον ήχο της χαρακτηριστικής μουσικής «frevo». Εδώ κλέβουν την παράσταση τα χειροποίητα κοστούμια. Αυτή που μπορεί να συναγωνιστεί το Καρναβάλι του Ρίο σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η Νέα Ορλεάνη, με μια διοργάνωση δύο εβδομάδων που αποτελείται από 50 γιγαντιαίες παρελάσεις και ακόμη και στον απόηχο του κυκλώνα Κατρίνα, συγκεντρώνει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλον τον κόσμο.

9 Το Καρναβάλι του Ρίο μεγαλώνει συνεχώς;

Ναι. Ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός έτους οικονομικής κρίσης τα νούμερα αναμένεται να αυξηθούν- ενισχυμένα κυρίως από τον εσωτερικό τουρισμό. Αναμένονται περί τους 719.000 επισκέπτες από όλον τον κόσμο, μικρή αύξηση σε σχέση με τους 705.000 του 2008.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου