PRESSNEWS-GR

email:pressnews@rocketmail.com
Blog Widget by LinkWithin


ΓΕΝΕΥΗ


Oλοκληρώθηκαν οι εργασίες επισκευής του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LΗC) στο CΕRΝ, ο οποίος λίγα 24ωρα μετά την έναρξη της λειτουργίας του τον περασμένο Σεπτέμβριο παρουσίασε σοβαρά τεχνικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να διακοπεί απότομα η λειτουργία του. Στον μηχανισμό του επιταχυντή, που βρίσκεται πάνω από το έδαφος, τοποθετήθηκαν συνολικά 53 νέοι μαγνήτες, ενώ στον κυρίως κορμό του, που βρίσκεται κάτω από το έδαφος, έγινε αποσύνδεση και επανασύνδεση των μαγνητών. Επίσης τοποθετήθηκαν νέα συστήματα ασφαλείας ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν νέα τεχνικά προβλήματα.

Αν όλα πάνε καλά, ο επιταχυντής θα «μπει μπροστά» και πάλι το προσεχές φθινόπωρο και οι επιτελείς του CΕRΝ ευελπιστούν ότι θα συνεχίσει να εργάζεται χωρίς διακοπή ώσπου να ολοκληρωθούν τα πρώτα πειράματα που έχει προγραμματιστεί να γίνουν σε αυτή την πρώτη φάση της λειτουργίας του.

«Ολοκληρώσαμε με επιτυχία όλες τις φάσεις των εργασιών αποκατάστασης και πιστεύουμε ότι ο επιταχυντής είναι στην ίδια κατάσταση με αυτή προτού εμφανιστούν τα τεχνικά προβλήματα. Επιπλέον έχουμε ενσωματώσει νέα συστήματα ασφαλείας τα οποία θα προστατεύσουν τον επιταχυντή από διάφορα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν» δήλωσε οΣτιβ Μάγερς, επικεφαλής του Τμήματος Επιταχυντών και Τεχνολογίας του CΕRΝ.

Ηόλη εγκατάσταση του επιταχυντή έχει ελλειπτικό σχήμα και το συνολικό μήκος της φθάνει τα 27 χιλιόμετρα. Το μεγαλύτερο μέρος της εγκατάστασης βρίσκεται στο υπέδαφος σε βάθος που φθάνει τα 175 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Στον LΗC θα γίνουν πολλά πειράματα που θα καλύπτουν όλα τα φάσματα της επιστήμης (από Φυσική και Ιατρική ως και την Πληροφορική), τα αποτελέσματα των οποίων δεν θα εμπλουτίσουν απλώς τις γνώσεις μας, αλλά θα επιφέρουν επανάσταση σε πολλούς τομείς.


ΒΗΜΑ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου