«Ο εραστής των δυτικών προαστίων» φαίνεται πως δεν ανήκει στη φαντασία ενός τηλεοπτικού σεναρίου, αλλά βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα, σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών για την ερωτική ζωή των Αθηναίων.
Οι άντρες της «δυτικής όχθης» δείχνουν να ενδιαφέρονται για το σεξ περισσότερο από αυτούς των βορείων προαστίων, καθώς το «πόρισμα» είναι επίσημο και το διαπιστώνει η Εταιρεία Μελέτης της Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ). Στην ειδική γραμμή της, στην οποία ο καθένας μπορεί να εκφράσει τις απορίες, τις φοβίες και τα μυστικά του γύρω από το σεξ, τηλεφώνησαν συνολικά 2.752 άτομα, από τα οποία το 82% ήταν άνδρες κυρίως 45-55 ετών και οι περισσότεροι παντρεμένοι.
Από την επεξεργασία των κλήσεων ανά περιοχή προκύπτει ότι περισσότεροι από 4 στους 10 άνδρες που κατοικούν σε περιοχές όπως το Μπουρνάζι, το Αιγάλεω και το Περιστέρι μιλούν ανοιχτά, ρωτούν και ενδιαφέρονται για ζητήματα που αφορούν στο σεξ. Αντίθετα, σε περιοχές όπως η Κηφισιά, η Εκάλη, το Ψυχικό και το Μαρούσι, το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 15%. Το ενδιαφέρον για το σεξ στα νότια πέφτει στο 10%, στα ανατολικά στο 3% ενώ στο κέντρο αυξάνει στο 23,5%. «Με μια πρώτη ανάγνωση και ερμηνεία βλέπουμε ότι στα δυτικά υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για να ενημερωθεί κάποιος και να ζητήσει βοήθεια από ειδικούς. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί έχει ελλιπή ενημέρωση από εξειδικευμένους γιατρούς και περιορισμένη πρόσβαση στο Ιντερνετ είτε γιατί τον ενδιαφέρει το θέμα επί της ουσίας», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΜΑΣ, Κώστας Κωνσταντινίδης.
Το γεγονός ότι οι άνδρες που ζουν στα βόρεια προάστια εμφανίζονται αδιάφοροι μπορεί να εξηγηθεί, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, από τη δυνατότητά τους να ενημερώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα για τα θέματα αυτά από το Διαδίκτυο, από ειδικά έντυπα ή ακόμη και τον προσωπικό τους γιατρό.
Μία δεύτερη ερμηνεία έχει να κάνει με τη μειωμένη επιθυμία για σεξ, καθώς άνδρες και γυναίκες με οικονομική επιφάνεια μπορούν σχετικά εύκολα να αδιαφορήσουν πρόσκαιρα για το σεξ αντικαθιστώντας το με υψηλής αξίας καταναλωτικά αγαθά. Ωστόσο, ενδιαφέρον και… επιδόσεις δεν πάνε πάντα μαζί. Η οικονομική κρίση «χτύπησε» και το σεξ, τόσο σε ποιότητα όσο και σε… ποσότητα.
Σύμφωνα με μια δεύτερη έρευνα που πραγματοποίησε η ΕΜΑΣ, σε δείγμα 1.800 ενηλίκων, κυρίως Αθηναίων, η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών τα τελευταία δύο χρόνια έχει μειωθεί κατακόρυφα. Κι ενώ το 2006 το 29% των ερωτηθέντων δήλωνε ότι έκανε σεξ δύο φορές την εβδομάδα, το 2007 το αντίστοιχο ποσοστό μειώθηκε στο 18% και το 2008 συρρικνώθηκε στο 11%.
«Σήμερα διαπιστώνουμε ότι το κυρίαρχο πρόβλημα στα ζευγάρια είναι κυρίως η οικονομική ανασφάλεια», επισημαίνει ο Κώστας Κωνσταντινίδης και συνεχίζει: «Γι’ αυτό είναι πολύ αγχωμένα. Αυτό διακρίνεται από τις επιλογές τους. Δεν κάνουν παιδιά ή, αν κάνουν, θα είναι σε μεγάλη ηλικία, οπότε θα έχουν σταθεροποιηθεί επαγγελματικά. Και τα δύο μέλη της σχέσης είναι κουρασμένα και βιολογικά και ψυχολογικά. Τα ζευγάρια σήμερα είναι αγχωμένοι εραστές. Ο φοβισμένος κι αγχωμένος εραστής είναι γνωστό ότι δεν αποδίδει. Ο ξέγνοιαστος είναι και ο καλύτερος».
Κι αν κάποτε οι Ελληνες δήλωναν ότι το σημαντικότερο σε μια σχέση είναι η συναισθηματική κατάσταση ή το σεξ, σήμερα το 42% των ερωτηθέντων απαντά ότι αυτό που το ενδιαφέρει είναι η οικονομική κατάσταση, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι 6 στους 10 θεωρούν ως κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τη σεξουαλική τους ζωή τα οικονομικά προβλήματα και το εργασιακό άγχος. «Πολλές φορές έχω μείνει ξάγρυπνος για το εάν θα μπορέσω να βγάλω το μήνα. Οταν ήμουν νεότερος, τέτοια θέματα δεν θα με απασχολούσαν ποτέ. Τώρα, όντας πατέρας δύο παιδιών, το οικονομικό έχει γίνει ο εφιάλτης μου. Νιώθω τη ζωή να με κυνηγάει. Η όλη κατάσταση, φυσικά, δεν μου δημιουργεί διάθεση για σεξ», δηλώνει ο 42χρονος Γιώργος Ζ., ενώ ο 35χρονος Γιάννης Μπ. μάς εξηγεί: «Οι οικονομικές δυσκολίες αναπόφευκτα σε επηρεάζουν σε όλα τα επίπεδα, γιατί όλα είναι θέμα ψυχολογίας. Νιώθεις καλά, φαίνεται. Δεν νιώθεις καλά, πάλι φαίνεται. Στο σκηνικό αυτό συνηγορεί και το ίδιο το περιβάλλον. Πιστεύω ότι αν ζούσαμε στην περιφέρεια, όπου οι ρυθμοί είναι πιο χαλαροί, ακόμη και με λιγότερα χρήματα, θα λειτουργούσαμε κι εμείς πιο χαλαρά. Εκτός των άλλων προβλημάτων, θεωρώ ότι ακόμη και η ίδια η πόλη μάς στρεσάρει».
ΓΑΡΝΕΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
Ελεύθερος Τύπος
Δημοσίευση σχολίου